Sycące danie – jajka na bekonie
Luty 5, 2013 brak komentarzy
Kto z nas nie lubi dobrze zjeść?. Najlepiej, by posiłki były szybkie i łatwe w przygotowaniu, sycące i zawierały wszystkie odpowiednie wartości odżywcze. Jednym z takich dań są jajka na bekonie.
Składniki ( 4 porcje):
- 80 dag ziemniaków
- 4 plastry boczku wędzonego
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanych ziół ( rozmaryn, szczypiorek, koperek)
- 4 jajka
- ostra i słodka papryka mielona
- świeżo zmielony czarny pieprz, sól
Przygotowanie:
- Wyszorowane ziemniaki włóż do posolonej wody i doprowadź do wrzenia.
Zmniejsz płomień i ugotuj ziemniaki na półtwardo w mundurkach.
Ugotowane ziemniaki odcedź i przelej zimną wodą.
Obierz je.
Obrane ziemniaki pokrój w ćwiartki, bądź ósemki. - Pokrojone ziemniaki usmaż na 3 łyżkach oleju, tak by stałe się rumiane.
Gdy ziemniaki będą już prawie gotowe oprósz je świeżo zmielonym pieprzem
i posiekanymi ziołami. - Na drugiej mocno rozgrzanej patelni w pozostałym oleju, usmaż obrane ząbki czosnku, tak by zbrązowiały. Pamiętaj by je mieszać.
Usmażony czosnek wyjmij z patelni i wyrzuć. - W powstałym oleju czosnkowym podsmaż na rumiano plastry boczku wędzonego
z obu stron.
Obsyp je słodką i ostrą papryką. - Na tak przygotowane plastry boczku wędzonego wbij jajka.
Oprósz solą i pieprzem w zależności od uznania.
Usmaż je na małym płomieniu, aż zetną się białka, a żółtka będą nadal płynne.
Przygotowane jajka na bekonie delikatnie zsuń na ciepłe talerze.
Obsyp resztą posiekanych ziół.
Danie podawaj z dodatkiem smażonych ziemniaków.
Uwagi:
Zamiast plastrów boczku wędzonego danie możesz przygotować z plastrami bekonu.
Danie najlepiej smakuje, gdy jest ciepłe.
Życzymy smacznego !!!
Szukane frazy:
- zdrowe jedzenie do pracy
- pieczone ziemniaki kwestia smaku
- ile kalorii maja 3 jajka na bekonie
- zdrowe jedzenie wrocław
- jajka