Święto Czekolady

Mamy wiele rodzajów czekolady. Każdy znajdzie dla siebie taką, która będzie mu smakować. Najpopularniejsze czekolady, które jadamy to oczywiście mleczna bez dodatków, a także z bakaliami, musami owocowymi, gorzka czekolada. Inne bardziej przyciągające dzieci to te z bąbelkami. Czekolada jest tak popularna, że 12 kwietnia obchodzi swoje święto

święto czekolady 300x199 Święto Czekolady

Można  użyć stwierdzenia, że czekolada to królowa wśród słodyczy. Większość z nas uwielbia jej smak i nie może się bez niej obyć. Do produkcji czekolady używa się dwóch podstawowych produktów: masła kakaowego i miazgi kakaowej.  Jednak w wyrobach czekolady występują też wyjątki. Takim wyjątkiem jest biała czekolada – do jej produkcji używa się 1/3 porcji masła kakaowego. Dlatego też bez względu na rodzaj czekolady zawiera  bardzo dużą ilość kalorii.  W czekoladzie znajdziemy tłuszcze roślinne, białka i węglowodany.

Spośród bogatej oferty czekoladowej jedna czekolada jest najzdrowsza, ponieważ zawiera różnego rodzaju pierwiastki i witaminy wspomagające nasz organizm – mowa o gorzkiej czekoladzie. Zatem dlaczego to właśnie ona działa zbawiennie na nasz organizm?

Pierwiastki gorzkiej czekolady:

Wapń – zapobiega objawom alergii, poprawia krzepnięcie krwi

Żelazo – broni przed niedokrwistością

Potas i magnez – działa uspokajająco, zapobiega skurczom mięśni,

Miedź – wzmacnia włosy, zapobiega działaniu wolnych rodników

Selen – zabezpiecza komórki skóry

Witaminy:

B3 – tworzy krwinki czerwone, obniża cholesterol

B6 – chroni przed tworzeniem kamieni w organizmie

B12 – bierze udział w procesie odtwarzania kodu genetycznego, chroni przed
niedokrwistością

A – wpływa na narząd wzroku, antyoksydanty

E – powoduje poprawę płodności, odżywia skórę

Dodatkowe substancje:

Serotonina – poprawia samopoczucie, działa antydepresyjnie

Polifenole – chronią przed tworzeniem się skrzepów, obniżają cholesterol

Fenylotylamina – wspomaga wytwarzanie hormonu szczęścia

Czekolada pomimo swojego zbawiennego działania może, także uczulać, ale jest to spowodowane dodatkami w postaci np. orzechów, które jak wiadomo działają uczulająco. Nadmierne spożywanie czekolady powoduje zaparcia nie tylko u dorosłych, ale przede wszystkim u dzieci. Pamiętajcie, by czekoladę jadać dla przyjemności i nie całą od razu – wystarczy jedna lub dwie tabliczki dziennie by poczuć się lepiej.

 

VN:F [1.9.20_1166]
Ocena: 0.0/5 (liczba ocen: 0)

Szukane frazy:

  • święto czekolady
  • data dzienna
  • ciekawostki o lolu
  • obchodzic swieto czekolady
  • gorzka czekolada ulub


Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby komentować.