Święto Czekolady
Mamy wiele rodzajów czekolady. Każdy znajdzie dla siebie taką, która będzie mu smakować. Najpopularniejsze czekolady, które jadamy to oczywiście mleczna bez dodatków, a także z bakaliami, musami owocowymi, gorzka czekolada. Inne bardziej przyciągające dzieci to te z bąbelkami. Czekolada jest tak popularna, że 12 kwietnia obchodzi swoje święto
Można użyć stwierdzenia, że czekolada to królowa wśród słodyczy. Większość z nas uwielbia jej smak i nie może się bez niej obyć. Do produkcji czekolady używa się dwóch podstawowych produktów: masła kakaowego i miazgi kakaowej. Jednak w wyrobach czekolady występują też wyjątki. Takim wyjątkiem jest biała czekolada – do jej produkcji używa się 1/3 porcji masła kakaowego. Dlatego też bez względu na rodzaj czekolady zawiera bardzo dużą ilość kalorii. W czekoladzie znajdziemy tłuszcze roślinne, białka i węglowodany.
Spośród bogatej oferty czekoladowej jedna czekolada jest najzdrowsza, ponieważ zawiera różnego rodzaju pierwiastki i witaminy wspomagające nasz organizm – mowa o gorzkiej czekoladzie. Zatem dlaczego to właśnie ona działa zbawiennie na nasz organizm?
Pierwiastki gorzkiej czekolady:
Wapń – zapobiega objawom alergii, poprawia krzepnięcie krwi
Żelazo – broni przed niedokrwistością
Potas i magnez – działa uspokajająco, zapobiega skurczom mięśni,
Miedź – wzmacnia włosy, zapobiega działaniu wolnych rodników
Selen – zabezpiecza komórki skóry
Witaminy:
B3 – tworzy krwinki czerwone, obniża cholesterol
B6 – chroni przed tworzeniem kamieni w organizmie
B12 – bierze udział w procesie odtwarzania kodu genetycznego, chroni przed
niedokrwistością
A – wpływa na narząd wzroku, antyoksydanty
E – powoduje poprawę płodności, odżywia skórę
Dodatkowe substancje:
Serotonina – poprawia samopoczucie, działa antydepresyjnie
Polifenole – chronią przed tworzeniem się skrzepów, obniżają cholesterol
Fenylotylamina – wspomaga wytwarzanie hormonu szczęścia
Czekolada pomimo swojego zbawiennego działania może, także uczulać, ale jest to spowodowane dodatkami w postaci np. orzechów, które jak wiadomo działają uczulająco. Nadmierne spożywanie czekolady powoduje zaparcia nie tylko u dorosłych, ale przede wszystkim u dzieci. Pamiętajcie, by czekoladę jadać dla przyjemności i nie całą od razu – wystarczy jedna lub dwie tabliczki dziennie by poczuć się lepiej.
Szukane frazy:
- święto czekolady
- data dzienna
- ciekawostki o lolu
- obchodzic swieto czekolady
- gorzka czekolada ulub