Słonecznik
Kiedy jeść słonecznik? Do jakich dań go dodawać? Czy jest on zdrowy? Zatem…
Słonecznik, a dokładniej jego ziarna są bardzo zdrowe. Zawierają w sobie wiele wartości odżywczych, chętnie przyswajanych przez nasz organizm. Ziarna słonecznika można dodawać do wielu dań w tym mięsnych i sałatek. Jest bardzo dobrą i zdrową przekąską nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.
Skąd się wziął słonecznik?
Uprawę słonecznika zapoczątkowali Indianie hodując kilka odmian. Na region Europy,
a dokładniej do Hiszpanii słonecznik trafił na ich rodowitych statkach. Jednak swój początek świetności słonecznik miał w Rosji, gdzie zaczętego uprawiać w skali przemysłowej. Stało się tak za sprawą panującego wtedy króla i kościoła. Władza zakazała spożywania różnych olejów poza słonecznikowym w okresie Wielkiego Postu. Zakaz ten spowodował, że zarówno olej słonecznikowy jak i same ziarna słonecznika przyjęły się w codziennym użytku Europy wschodniej.
Co zawiera słonecznik?
Jak już wcześniej zostało wspomniane słonecznik zawiera w sobie wiele cennych składników. Jest jak bomba witaminowa. Ziarna słonecznika zawierają w sobie niezliczone ilości fitasteroli i roślinnych sterydów, które nie tylko obniżają cholesterol, ale też chronią przed chorobami serca, prostatą. Spożywanie ziaren słonecznika gwarantuje nam, że będą one strażnikami naszego zdrowego organizmu. Słonecznik zawiera w sobie również witaminy takie jak: A, E, B, F, oraz białka, tłuszcze, potas, żelazo i cynk. Zestaw tych wszystkich składników jest idealna kombinacją dla zdrowia naszego serca. Spożywanie słonecznika jest równoznaczne
z lepszą przemianą materii i wzmocnionym układem nerwowym.
Słonecznik – jak go jeść?
Jak już wiadomo żadne inne ziarna nie są tak bogate w witaminy i składniki odżywcze jak słonecznik. Dlatego warto spożywać dania z ziarnami słonecznika. Nie każdy jednak wie jak. Słonecznik można jeść na wiele sposobów i w każdej postaci. Słonecznik najlepiej smakuje, gdy jest świeży, ale może też być prażony, bądź w potrawach z kombinacją przypraw. Takie warianty są naprawdę godne polecenia. Dobrze smakującą przekąską jest na przykład jogurt naturalny z miodem i świeżymi ziarnami słonecznika. Podawany z razowym pieczywem. Jest to zdrowa i wyjątkowo sycąca przekąska, czy danie.
Szukane frazy:
- rosyjska modeska
- świeży słonecznik
- słonecznik właściwości
- ziarna słonecznika-skład
- ciekawostki o słonecznikach