Holenderskie ciasteczka bożonarodzeniowe
Składniki:
- 175 g mąki
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 75 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 jajko
- 125 g masła
- 400 g surowej masy marcepanowej
- 150 g cukru pudru
- 100 g konfitury pomarańczowej
- 125 g kuwertury deserowej
Przygotowanie:
Mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i sól wymieszać w misce. Dodać jajko
i pokrojone na kawałki masło. Wszystkie składniki zagnieść rękoma na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. W międzyczasie wymieszać rękoma masę marcepanową i 100 g cukru pudru. Pozostałym cukrem pudrem obsypać stolnicę, rozwałkować na niej cienko marcepan i wykroić ciasteczka. Odstawić na bok. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolicy na grubość 3 mm i wykroić formą ciasteczka. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika
i piec około 10 minut w temperaturze 175° C, pozostawić do ostygnięcia. Konfiturę pomarańczową podgrzać w małym rondlu i posmarować nią ciasteczka. Na każde ciasteczko nałożyć wyciętą z marcepanu pasującą figurkę i lekko docisnąć. Kuwerturę deserową rozdrobnić, a następnie rozpuścić w ką pieli wodnej. Posmarować nią połowę każdego ciasteczka i pozostawić do zastygnięcia.
Źródło: materiały prasowe
Szukane frazy:
- wizanie krawata krok po kroku
- holenderskie strony z autami
- holenderskie ciastka z marcepanem
- odchudzanie wait
- ciasteczka bożonarodzeniowe