Holenderskie ciasteczka bożonarodzeniowe

szwajcaria swiateczne ciasteczka 590x443 crop rozmiar niestandardowy 300x225 Holenderskie ciasteczka bożonarodzeniowe

Składniki:

  • 175 g mąki
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 75 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 400 g surowej masy marcepanowej
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g konfitury pomarańczowej
  • 125 g kuwertury deserowej

 

Przygotowanie:

Mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i sól wymieszać w misce. Dodać jajko
i pokrojone na kawałki masło. Wszystkie składniki zagnieść rękoma na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. W międzyczasie wymieszać rękoma masę marcepanową i 100 g cukru pudru. Pozostałym cukrem pudrem obsypać stolnicę, rozwałkować na niej  cienko marcepan i wykroić ciasteczka. Odstawić na bok. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolicy na grubość 3 mm i wykroić formą ciasteczka. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika
i piec około 10 minut w temperaturze 175° C, pozostawić do ostygnięcia. Konfiturę pomarańczową podgrzać w małym rondlu i posmarować nią ciasteczka. Na każde ciasteczko nałożyć wyciętą z marcepanu pasującą figurkę i lekko docisnąć. Kuwerturę deserową rozdrobnić, a następnie rozpuścić w ką pieli wodnej. Posmarować nią połowę każdego ciasteczka i pozostawić do zastygnięcia.

Źródło: materiały prasowe

VN:F [1.9.20_1166]
Ocena: 4.0/5 (liczba ocen: 1)

Holenderskie ciasteczka bożonarodzeniowe , 4.0 out of 5 based on 1 rating

Szukane frazy:

  • wizanie krawata krok po kroku
  • holenderskie strony z autami
  • holenderskie ciastka z marcepanem
  • odchudzanie wait
  • ciasteczka bożonarodzeniowe


Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby komentować.