Ciasteczka na wagę złota
Koniec listopada i początek grudnia to czas przedświątecznych przygotowań. Zwłaszcza, gdy chodzi o pieczenie ciasteczek. Ich przygotowanie na pewno urozmaici nam oczekiwanie na Boże Narodzenie. A zapach piernika, goździków, cynamonu i innych przypraw stworzy nam świąteczny nastrój.
Najlepsze są ciasteczka własnego wyrobu. Na rynku mamy dostęp do wielu form o różnych kształtach, które tematycznie odpowiadają okazji na jaką wykonujemy ciasteczka. Niezliczona ilość foremek, wykrawaczek pozwoli nam sprawić przyjemność domownikom z podjadanych ciasteczek, po których nie zostaną nawet okruszki. Wykonanie ciasteczek i ich ozdabianie kolorowymi lukrami to dobry sposób na przybliżenie dzieciom tradycji, a także możliwość integracji i spędzenie wspólnego, czynnego czasu z nimi. Zapewniamy, że taka formuła Waszym dzieciom na pewno się spodoba i co ciekawsze będą dumne z siebie, że wykonały prace, którą potem wszyscy będą chwalić. Ale zanim zjemy ciasteczka musimy wyrobić odpowiednie ciasto…
Odpowiednie ciasto na ciasteczka
By kruche ciasto było odpowiednie warto pamiętać, aby zagnieść je ręcznie – można oczywiście zrobić to mikserem, ale konsystencja będzie bardziej „lejąca”. Przygotowaną makę przesiewamy przez sito na stolnicę i robimy wgłębienie dodając jajka, miękkie masło pokrojone na kawałki i resztę składników według przepisu. Ze wszystkich składników szybko wyrabiamy jednolitą masę miasteczkową. Z wyrobionego ciasta tworzymy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na czas opisany w przepisie. Przed wykrawaniem ciasteczek formą należy ciasto jeszcze raz zagnieść.
Przechowywanie ciasteczek
Wykonane ciasteczka przechowujemy w szczelnej puszce, układając je warstwowo „na płasko” . Trzeba pamiętać, by kolejne warstwy przekładać papierem śniadaniowym, bądź też papierem do pieczenia. Ciasteczka, które wykonaliśmy z dużą ilością przypraw warto przechowywać w osobnym metalowym pojemniku, by ich zapach nie był wchłaniany przez innie ciasteczka. Jeśli chcemy przyozdobić nasze słodkości musimy poczekać, aż one wystygną wtedy lukier, czy polewa „ nie spłyną” nam z ciastek. Gdy upieczemy pierniczki są one dość twarde, dlatego warto zostawić je na 2 dni bez przykrycia – wchłoną one trochę wilgoci z powietrza. Zasada przechowywania pierników jest taka sama jak kruchych ciasteczek. Przechowujemy je w metalowym pojemniku z tą różnicą, że do pierniczków wkładamy kawałek jabłuszka, by były one dłużej miękkie. Wszystkie ciasteczka zachowują swoją świeżość do miesiąca pod warunkiem ich szczelnego metalowego opakowania.
Magia świąt Bożego Narodzenia skłania nas do wykonywania kulinarnych perełek, popisowych naszych dań. Ale jest to czas kiedy innym możemy sprawić przyjemność pięknych zapachów i cudnych smaków podarowując w prezencie choćby ciasteczka.
Źródło: materiały prasowe
Szukane frazy:
- gotowanie z sarą
- cena ciasteczek na wage
- ceny ciastek na wage
- przechowywanie ciastek
- prze howywanie ciastek